Ingrijirea orhideei. Despre cum se provoaca o noua inflorire

Publicat de Irinuska Popescu 17.01.2017 0 Comentarii

Datorita frumusetii si elegantei sale, orhideea a devenit treptat una din cele mai populare plante, pe care iubitorii de flori fie o cumpara, fie o daruiesc sau o primesc cadou. Si tocmai datorita gingasiei care o descrie, poate parea o planta pretentioasa ce are nevoie de o ingrijire migaloasa. Insa cu ustensilele necesare, ingrijirea orhideei este floare la ureche; iar acum ai la indemana tot ce ai putea avea nevoie. Cel mai important lucru este ca, daca isi pierde florile, sa nu crezi ca este o planta pierduta. Poti face cateva demersuri spre a-i provoca o noua inflorire. Asa ca, ia aminte!

 

      

                                            Sursa foto: Santino                                                          Sursa foto: Elho        

 

Orhideea este o planta careia ii place umiditatea atat in timpul infloririi, dar si in intervalul dintre infloriri. De aceea, mai ales acum, in perioada iernii, evita sa o pozitionezi in apropierea caloriferului. Poti folosi un senzor de umiditate pentru interior(ex. Seramis), care sa-ti indice exact umiditatea din incapere. Iar in ceea ce priveste udatul, incearca sa o uzi o data la doua saptamani iarna, iar vara o data la 7-10 zile, evitand ca apa sa balteasca in farfurie. Si daca tot vorbim despre umiditate, asigura-te ca uzi planta doar dimineata si ca eviti udarea frunzelor. Cea mai simpla metoda de a o uda este sa scufunzi ghiveciul in apa timp de 5 minute, dupa care, neaparat, sa lasi ghiveciul la scurs pentru a nu lasa apa sa balteasca in farfurie. Si mai simplu este sa iti procuri un ghiveci cu sistem special de drenare care executa inteligent udarea si iti usureaza munca semnificativ!

 

                  

                                                           Masca de ghiveci B. for Orchid de la Elho reprezinta o alegere stilata pentru orice tip de incapere! Sursa foto: Elho 

 

Un alt lucru de care orhideea are nevoie il reprezinta fertilizatorii, pe care ar trebui sa-i primeasca o data pe luna. Atentie! Acest lucru este valabil pentru orhideele deja ajunse la maturitate. Seramis™ de exemplu, iti ofera un fertilizator mineral lichid, asigurand o lunga si abundenta inflorire, daca este aplicat cu regularitate. Este si simplu de aplicat, fiind adaugat in apa de udare. In cazul in care tocmai ati schimbat ghiveciul si ati folosit substrat nou, intrerupeti fertilizarea, deoarece substratul vine cu o noua doza de ingrasamant.

 

Indiferent de cum iti doresti sa o uzi, uda orhideea pe cat posibil dimineata, niciodata seara, stimulandu-i procesul de fotosinteza si de curatare naturala a frunzelor, care trebuie sa ramana pe cat posibil uscate, altfel pot capata calcar de la apa dura si se pot ingalbeni. Mare grija insa sa nu uzi varful plantei, din centrul rozetei de frunze. Este important ca acesta sa ramana mereu uscat. Aportul de apa necesar hranirii ajunge in planta prin radacinutele specifice orhideelor.
        

      In ceea ce te priveste, cu siguranta te vei bucura de o inflorire abundenta. De asemeni, pregateste-te sa dai sfaturi tuturor prietenelor sau vecinelor care iti vor trece pragul si care iti vor invidia orhideele!

SS

Scrie un comentariu