Mic ghid de ingrijire a cactusilor

Publicat de Irinuska Popescu 18.02.2019 0 Comentarii

Ati ajuns pe aceasta pagina pentru ca impartasim aceeasi pasiune pentru plantele noastre, plante cu care ne inconjuram, cu care decoram caminul sau biroul si care contribuie semnificativ la starea noastra de bine. Echipa www.gradinar.ro vă povestește astăzi despre cactusi, acele plante suculente, in mare parte spinoase, care nu cer multa ingrijire sau hrana, si care sunt printre preferatele milenialilor, adaptandu-se aproape perfect cu stilul de viata cotidian. Cactusii manifesta un metabolism special (numit in termeni stiintifici si CAM) care permite adaptarea plantei intr-un mediu in care apa - ca si sursa de hrana - este necesara mai rar, din cauza lipsei de frunze si inlocuirea lor cu spini. Acestia din urma au dublu rol: previn evaporarea apei de la interior si servesc drept scut de aparare contra animalelor insetate. Fotosinteza se realizeaza prin tulpinile lor ingrosate, intr-o sumedenie de forme, care inmagazineaza apa. La maturitate, produc o sumedenie de flori, majoritatea foarte frumoase, care, la fel ca spinii si ramurii, apar din areole.

Aceste tipuri de plante, foarte populare de altfel, se impart in cel putin doua categorii: cactusii de desert – obisnuiti cu mediile aride, si cactusii de jungla, total atipici atat ca ingrijire cat si ca dezvoltare. Desigur ca exista multi factori care dicteaza o ingrijire corecta a acestora – va invitam in continuare sa cititi o serie de sfaturi generale:

 

 

Cactusii de desert:

Astrophytum, Cereus, Echinocactus, Echinopsis, Ferocactus, Mammillaria, Opuntia, Rebutia etc

  • Prefera un sol bogat in substante nutritive, bine drenat si aerisit.
  • Cele mai comune ingrediente pentru amestecul de pamant pentru cactusi sunt pietrisul, turba si talasul, insa rezultate deosebite s-au intalnit si la folosirea granulelor ceramice expandate, precum cele din Seramis Substrat special pentru cactusi si suculente 7l , perlit in granulatie medie sau chiar scoarta de pin macinata foarte fin, precum cea din compozitia Substratului Dr. Soil pentru Cactusi si Suculente la punga de 1l, cu scoarta de pin mediteranean si perlit, fertilizat natural. Cat timp amestecul este unul bogat nutritiv, drenat si aerisit, cactusii se vor dezvolta in conditii optime, vor inflori deosebit si vor da nastere de noi pui, facilitand astfel inmultirea speciei.
  • Radacinile cactusilor nu trebuie sa stea in pamant imbibat in apa, de aceea este recomandat un ghiveci de productie cu gauri de drenaj (precum cele de la Elho - ghiveci de productie Green Basics), care sa elibereze surplusul de apa survenit din udare intr-o tavita. Se recomanda udarea la 2-3 saptamani in cazul cactusilor la ghiveci in zone cu temperaturi medii si la 3-4 saptamani in cazul celor care se dezvolta la temperaturi considerabil mai mici.
  • Cactusii de desert maturi prefera lumina directa, din abundenta. Cei tineri insa, au nevoie de o expunere responsabilizata la lumina: soarele direct le va dauna dezvoltarea, stopandu-le cresterea de la radacina.  

 


Cactusii de jungla:

Cei mai populari cactusi din aceasta categorie sunt Acanthocereus, Disocactus, Epiphyllum, Hatiora (cactusul Pastelui), Hylocereus, Selenicereus, Lepismium, Rhipsalis, sau Schlumbergera (Craciunita).

  • Se cunoaste faptul ca pentru a avea cele mai bune rezultate la aceste tipuri de plante, trebuie ales un tip de sol care sa semene cu cel din mediul natural. In cazul acestor tipuri de cactusi, cele mai bune ingrediente din care se poate face amestecul este format din scoarta de copac, pietris, pamant de flori, turba si mulch din frunze. Indiferent de amestecul care se face, trebuie urmarit un drenaj foarte bun si o cantitate suficienta de nutrienti pentru dezvoltare. Cea mai buna perioada pentru transplantare este la scurt timp dupa ce planta a trecut de perioada de inflorire, moment in care acesta va incepe sa se dezvolte din nou.
  • In ceea ce priveste umiditatea, se evita apa statuta la baza coronaturii radacinii. Verificarea umiditatii suficiente a solului se face analizand tulpina: daca aceasta este scorojita este un semn ca planta a primit prea multa apa. Daca sunteti in aceasta situatie, intrerupeti udarea pentru o perioada mai indelungata de timp. Preventia insa, la orice planta de interior se poate face si cu ajutorul unui senzor de umiditate (precum Set 2 senzori de umiditate Seramis 16 cm), care odata introdus in sol, pana la mijlocul ghiveciului, va va arata nevoia de hidratare a substratului colorand o bucata de turnesol in rosu, daca solul este foarte uscat sau in albastru, daca este suficient de umed sau foarte umed.
  • Lumina cea mai potrivita (ca si cantitate si ca intensitate) este cea data de soarele de dimineata si apoi de umbra de dupa-amiaza. Aceasta lumina favorizeaza inflorirea.

O alternativa deosebita la substraturile pentru cactusi si suculente din zilele noastre de pe piata o reprezinta noul substrat de la Dr.Soil – Substrat pentru Cactusi si Suculente pe baza de scoarta de pin maruntita si prefertilizat cu biohumus concentrat cu eliberare prelungita. Realizat din ingrediente de cea mai buna calitate, acest amestec este potrivit pentru plantele de interior din familia suculentelor (Aloe, Crassula, Kalanchoe etc.) si pentru cactusi (Mammilaria, Cereus, Gymnocalycium etc.).  Reteta Dr.Soil este conceputa sa ofere toate elementele necesare dezvoltarii armonioase a plantei, in conditii cat mai aproape de mediul lor natural, asigurand cele 3 elemente esentiale dezvoltarii lor:

-    Aerarea optima a radacinilor: scoarta de pin asigura o structura aerisita a substratului, facilitand ventilarea radacinilor si drenarea corespunzatoare a excesului de apa survenit din udare.

-    Fertilizare & imunitate naturala: noua formula Dr.Soil pentru Cactusi si Suculente asigura o buna imunitate a plantelor, sporindu-le rezistenta la situatiile de stress, patologiile bacteriale si mucegai.

-    Stimularea cresterii sanatoase a radacinilor: amestecul format din turba, biohumus concentrat, perlit si materia organica garanteaza dezvoltarea sanatoasa a plantelor. Doza de biohumus din compozitie stimuleaza regenerarea si inflorirea plantei, oferindu-i cantitatea necesara de nutrienti pe o perioada de pana la 6 luni.

Acest substrat poate fi achizitionat de pe platforma www.gradinar.ro sau din marile magazine din intreaga tara, este ambalat la saci de 1L si este suficient pentru transplantarea a pana la 8 ghivece mici de cactusi (7,5 cm - 8 cm).