Tu stii cum se ingrijeste Floarea Pastelui, Rhipsalidopsis?

Publicat de Madalina Cubasa 22.04.2019 0 Comentarii

Probabil ca o stiti deja pe frumoasa Schlumbergera, cunoscuta in popor sub numele de Craciunita pentru ca infloreste in perioada Sărbătorilor de iarnă. Ei bine, exista si o varianta pentru Paste: surata Craciunitei se numeste Rhipsalidopsis, Cactusul sau Floarea Pastelui. Ce-i drept, intre ele exista numeroase diferente, printre care si forma florilor, insa de la distanta le-ai putea confunda intre ele. 

 

 

Originara din Sudul Braziliei, Cactusul Pastelui face parte din familia Cactaceae, dar este o planta epifita, adica se dezvolta pe scoarta copacilor si se hraneste cu seva acestora. Totusi, se comporta foarte bine si ca planta de apartament, crescand foarte repede. Cu timpul, pe masura ce se dezvolta, tulpinile se apleaca, oferind un aspect curgator. 

 

Floarea Pastelui infloreste primavara, in apropierea Sarbatorilor pascale, din luna aprilie pana in luna mai. Te va cuceri cu siguranta cu florile in forma de clopotel si in culori electrice precum roz, rosu, violet sau alb pur. 

 

Asigurandu-i conditiile optime de dezvoltare, Cactusul Pastelui te va rasplati in fiecare an cu inflorire bogata si de durata (cateva saptamani). Haideti sa descoperim impreuna secretele ingrijirii acestei fascinante plante!

 

► Substratul – Pentru ca radacinile se dezvolta majoritar la suprafata, Rhipsalidopsis are nevoie de un substrat cat mai poros si usor, care sa asigure aerisirea radacinilor. Substratul Dr. Soil pentru Cactusi si Suculente este ideal, deoarece amestecul de scoarta de pin, perlit si biohumus va asigura conditii de dezvoltare cat mai asemanatoare cu cele din mediul natural de crestere al plantelor. Totodata, biohumusul fertilizeaza planta si o protejeaza de boli, daunatori si alti factori de stres. 

 

► Apa – Nu trebuie sa uitam ca Rhipsalidopsis este originar din junglele calde si umede, de aceea trebuie sa se pastreze o umiditate cat mai mare pentru o perioada mai mare de timp. Cactusul de Paste trebuie udat si pulverizat zilnic cu apa pe frunze, iar intre doua udari, solul sa nu devina niciodata uscat. 

 

► Lumina & Temperatura – Lumina filtrata este ideala, altfel razele soarelui pot afecta tijele, care isi vor pierde vitalitatea. Cactusul Pastelui rezista bine la temperaturile normale ale verii, fiind cel mai fericit la 22-27° C in timpul zilei si 13-18 °C pe timpul noptii.  De-a lungul sezonului cald (mai-septembrie), Cactusul Pastelui poate sta si afara, intr-un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui si fara temperaturi excesiv de mari. 

 

► Ghiveciul – Poti planta Cactusul Pastelui in orice fel de ghiveci, dar cel mai spectaculos va arata in ghivece agatatoare, datorita aspectului ei curgator. Ce-ai zice de unul dintre ghivecele din gama Corsica Hanging Basket de la Elho? Sunt realizate din plastic de calitate, rezistent la razele soarelui si la temperaturi extreme si unde mai pui ca le gasesti intr-o varietate de culori. Daca planta devine mult prea mare pentru ghiveciul deja existent, atunci este necesara replantarea intr-un ghiveci mai mai mare, pentru a avea loc de dezvoltare.  De preferabil este ca acest proces sa se realizeze toamna, in luna septembrie. Desigur, va arata minunat si intr-un cosulet deosebit, pe masa de Paste, alaturi de alte decoratiuni tematice. 

 

Acum ca ai aflat mai multe despre aceasta planta, cu siguranta iti va fi mai usor sa o ingrijesti! Spor la gradinarit! :)