Orhideea Cymbidium - curiozitati & mic manual de ingrijire

Publicat de Madalina Cubasa 17.01.2019 0 Comentarii

Simbol al rafinamentului si al elegantei, orhideele sunt printre cele mai iubite plante decorative. Exista mii de specii de orhidee, fiecare avand cerinte proprii de ingrijire. Printre cele mai populare si mai iubite genuri de orhidee se numara orhideea Cymbidium ce atrage prin coloritul si farmecul sau aparte. Te invitam sa descoperim impreuna cateva lucruri interesante despre acest gen de orhidee si sa aflam care sunt secretele ingrijirii ei! 

Numele orhideei provine de la cuvantul grecesc kymbe care inseamna barca si face referire la forma florii, in popor Cymbidium fiind cunoscuta si ca Orhideea-barca.

 

Orhideele Cymbidium sunt originare din zonele cu clima tropicala si sub-tropicala din Asia, precum Nordul Indiei, China, Japonia, Malaezia, Insulele Filipine si Nordul Australiei, crescand de obicei in zonele mai racoroase, la altitudini mai mari.

 

Ele sunt cultivate de mii de ani, fiind populare chiar si in China antica. Apar pentru prima data in scrieri in China si Japonia, frumusetea lor fiind laudata in cantecele populare. Chiar si Confucius apreciaza aceasta specie de orhidee, referindu-se la Cymbidium ca ,,Regele parfumului”. Prima lucrare scrisa despre orhidee a aparut in China in 1233 d.Chr. si cuprindea descrierile a peste 22 de specii de orhidee, printre care si Cymbidium. Mai tarziu, in 1799, Olaf Swartz este primul care realizeaza o descriere sistematica si clasificare formala a speciei.

 

In Europa, prima orhidee Cymbidium a fost adusa din China in Anglia de catre James Fothergill, in 1778. Tot aici, in epoca victoriana, Cymbidium-ul devine foarte popular, fiind cultivat si primul hibrid al acestei specii in 1889. De atunci, din cele aproximativ 50 de specii s-au creat in toata lumea sute de hibrizi cu flori de culori diferite (alb, galben, portocaliu, rosu, maro sau verde) si dimensiuni ce variaza de la 5 pana la 10 cm diametru.

 

Ca si simbolistica, se spune ca orhideele Cymbidium reprezinta virtutea si moralitatea, iar in cultura asiatica este o onoare sa primesti in dar o orhidee Cymbidium. Acest lucru se datoreaza faptului ca in antichitate, acest gen de orhidee reprezenta respectul si prietenia.

 

Orhideele Cymbidium sunt poate atat de iubite deoarece infloresc atunci cand suratele lor din alte specii de orhidee se afla in perioada de repaus, fara flori, adica de la jumatatea toamnei pana in primavara, florile rezistand mai mult de 4 saptamani.

 

 

Cum trebuie sa ingrijesti orhideea Cymbidium

 

Lumina: foarte importanta, orhideea trebuie amplasata in zone luminoase, precum pervazul ferestrei. In sezonul cald fiind recomandat sa o feriti de razele directe ale soarelui. Orhideea poate fi lasata afara pe timpul sezonului cald (iunie-septembrie), pentru stimularea aparitiei bobocilor, dar ferita de soarele puternic.

 

Temperatura: in timpul sezonului cald: 18°C noaptea, 20-25°C ziua; in timpul sezonului rece: 16-18°C noaptea, 18-20°C ziua.

 

Substratul: trebuie sa fie aerat, dar un dens, cel mai eficient fiind cel format din scoarta de pin deoarece permite o mai buna patrundere a aerului la nivelul radacinilor. Noul substrat de la Dr.Soil pentru orhidee Cymbidium & Bulboase a fost creat special pentru a asigura cele 3 conditii esentiale de dezvoltare a acestor orhidee: aerisirea maxima a radacinilor, fertilizare si imunitate naturala. Acest substrat contine doar ingrediente naturale de cea mai buna calitate, precum scoarta de pin ce permite aerisirea radacinilor, muschi Sphagnum ce retine apa si o elibereaza in functie de nevoile plantei si biohumus ce fertilizeaza si contribuie la dezvoltarea armonioasa a orhideei. Mai mult, in substratul Dr.Soil pentru orhidee Cymbidium & Bulboase se formeaza o intreaga comunitate de microorganisme ce secreta fitohormoni, antibiotici, compusi fungicizi etc. ce provoaca suprimarea microflorei patogene. De asemenea, muschiul Sphagnum este un mediu steril, in care nu se pot dezvolta multe bacterii si ciuperci. Astfel, intregul amestec asigura o buna imunitate orhideelor, sporindu-le rezistenta la boli, mucegai, situatii de stres.

 

Udarea: se face din abundenta, in sezonul cald de 2-3 ori pe saptamana, iar in sezonul rece o data pe saptamana sau mai rar, cu apa calduta.

 

Fertilizarea: substratul Dr.Soil pentru orhidee Cymbidium & Bulboase contine biohumus, de aceea nu sunt necesare fertilizari pentru o perioada de 6 luni de la transplantarea orhideei in acest substrat. Dupa 6 luni, puteti fertiliza in mod natural cu ajutorul dozei potrivite din Dr.Soil Tratament fertilizant natural de lunga durata pentru plante de interior, cu concentratie mare de biohumus. Fertilizarea se poate realiza de 2 ori pe luna (in perioada de crestere) sau o data pe luna (sau mai rar) in sezonul rece.

 

Speram ca te vor ajuta aceste sfaturi si te vei bucura de o orhidee Cymbidium frumoasa si sanatoasa! Spor la gradinarit! :) 

 

Foto: Google, Gradinar.ro