Totul despre Tillandsia - plante aeriene

Publicat de Madalina Cubasa 20.03.2019 0 Comentarii

Plantele aeriene cresc tot mai mult in popularitate, iar pentru ca sunt extrem de usor de ingrijit, sunt perfecte pentru cei care au teama de a omori plantele de interior. Veti descoperi mai jos ca acestea nu au nevoie de multa atentie, cresc foarte incet, insa sunt foarte rezistente si mai ales, extravagante si cu forme interesante. 

Daca nu cunosti prea multe informatii legate de acest tip de plante, trebuie sa stii in primul rand de ce se numesc asa. Plantele aeriene mai sunt cunoscute si ca Tillandsia si sunt plante aerofite, adica se dezvolta si se hranesc doar cu aer si apa prin intermediul frunzelor.

 

Radacinile lor mici au doar scop de fixare de alte plante sau copaci si in cazul in care sunt inlaturate, planta nu are deloc de suferit. Solul nu are niciun rol nutritiv deoarece umezeala si nutrienții sunt luate din aer cu ajutorul tricomilor (mici perisori sau solzi de pe suprafata frunzelor). Exista peste 550 de specii de plante aeriene care provin, in mare parte, din America de Sud si Centrala, din Mexic si cateva specii din Florida. 

 

Ce poti face cu aceste plante aeriene? Plantele aeriene sunt minunate pentru terarii sau diferite aranjamente pentru spatiul interior, dar reprezinta si elemente de decor inedite si pentru terase sau gradini. Ele pot sta in vase de sticla, de la diferite boluri si vaze la decoratiuni agatatoare, sau prinse pe crengi sau suporturi din lemn. Spre exemplu, poti combina plantele Tillandsia cu Mica Glob sferic din sticla transparenta pentru terarii si plante aeriene cu diametrul de 15.5 cm. Pentru mai multe vase de sticla, viziteaza categoria speciala de pe Gradinar.ro. De asemenea, le poti combina cu muschi, licheni sau cu pietricele si nisip colorat sau chiar cu scoarta de pin pentru a obtine aranjamente cu adevarat speciale.  

 

 

Acum ca ai aflat cate ceva despre aceste plante, e timpul sa vedem si care sunt regulile de baza pentru ingrijirea lor.

 

APA 

Daca sunt amplasate intr-o atmosfera umeda au nevoie de o udare mai rara, fiind necesara pulverizarea lor cu apa in mod regulat doar atunci cand mediul este unul uscat. De obicei, plantele aeriene se uda de 2-3 ori pe saptamana, temeinic, la baza plantei, dar si pe deasupra. Cea mai optima solutie este scufundarea intregii plante intr-un vas cu apa sau sub jetul de la robinet. Planta trebuie sa se usuce de la o udare la alta, altfel exista riscul de a putrezi. Cum stim ca planta e deshidratata? Daca planta are nevoie de apa, frunzele vor fi mai moi la atingere, pot fi incretite sau indoite si planta va fi mai deschisa la culoare.  

 

LUMINA

Chiar daca iubesc temperaturile mai ridicate, majoritatea plantelor aeriene trebuie ferite de expunerea la lumina directa. In functie de tipul plantei, acestea pot fi crescute la exterior (intr-un loc umbros, sub un copac sau sub acoperisul terasei), sau la interior, intr-o zona luminoasa, dar aflata mai la departare de fereastra. Se comporta foarte bine si la iluminatul fluorescent. 

 

TEMPERATURA 

Plantele aeriene sunt extrem de rezistente la variatiile de temperatura, supravietuind si temperaturilor scazute de iarna cat si caldurii extreme din mijlocul verii. Sa spunem totusi ca temperatura ideala pentru Tillandsia este intre 10oC-32oC pe timpul zilei si 5oC pe timpul noptii. 

 

FERTILIZAREA

Plantele aeriene sunt destul de pretentioase atunci cand vine vorba de fertilizanti si nu sunt prea fericite daca primesc o doza prea mare. Puteti folosi un fertilizant special pentru aceste plante, aplicat o data pe luna in timpul sezonului de crestere, fie prin amestecarea cu apa de udat, fie prin pulverizare. Apropo, v-ar interesa sa vedeti pe Gradinar.ro un astfel de produs? 

 

Ati vazut asadar ca plantele aeriene au o rutina extrem de usoara atunci cand vine vorba de ingrijire, iar aspectul lor cu adevarat deosebit te cucereste din prima. In cazul in care aveti deja o astfel de plantuta sau planuiti sa achizitionati una, speram ca v-am venit in ajutor cu sfaturile noastre. 

 

Spor la gradinarit! :)