Trandafirii in sezonul rece

Publicat de Irinuska Popescu 20.11.2018 0 Comentarii

Nu este prea tarziu sa plantati trandafirii preferati! „Butasirea in uscat” a trandafirilor este o metoda drastica, dar care aduce rezultate excelente

Butasirea trandafirului in uscat se face toamna tarziu, cu portiuni de ramuri anuale, lungi de 15-25 cm, dupa caderea frunzelor. Acestia se pastreaza peste iarna in ghivece cu nisip in beciuri sau pivnite, in zone racoroase ferite de ger si se planteaza primavara, direct in gradina sau in ghivece cu pamant nisipos. In toamna viitoare, dupa inradacinare, butasii se pot planta la locul in care planuiati sa ii asezati.


Trandafirii nu sunt atat de complicati precum se tem cei mai multi gradinari. O regula generala care functioneaza la toate tufele de trandafiri este sa le taiati la jumatate in ianuarie sau februarie, inainte de aparitia mugurilor. Desi pare sa fie drastica aceasta metoda, tulpinile astfel rezultate au potential de inflorire mult mai mare. De asemenea, se recomanda eliminarea tulpinilor vechi care pot sa provoace boli fungice, protejandu-le astfel pe cele noi, sanatoase. Atunci cand trandafirii sunt mai maturi, puteti subtia tufa, eliminand cele mai batrane tulpini din cuib. Doar asigurati-va ca ati facut acest lucru inainte ca mugurii sa fie deschisi sau ca planta va fi pierdut productia de lastari in maturizare.


Pentru inmultirea tufei de trandafiri preferate, taiati lastarii care au inflorit anul trecut la al treilea sau al patrulea mugur (sau nod de frunza).

 

Cum sa plantati trandafirii inradacinati toamna


Trandafiri pot fi plantati si in timpul sezonului lor inactiv, din noiembrie pana in februarie, in conditiile in care temperaturile sunt pozitive, iar pamantul nu este inghetat.


Alegeti o locatie deschisa, insorita si pregatiti solul prin saparea unor gauri adanci cu o adancime de cel putin 40 cm pe care sa o fertilizati in prealabil fie cu mranita, fie cu fertilizanti chimici specifici trandafirilor. Ingrasamantul granulat Viano Rose este ingrasamantul ideal pentru trandafirii de gradina. Contine un continut ridicat de potasiu care stimuleaza inflorirea si formarea mugurilor de flori. Este imbogatit cu o cantitate suplimentara de magneziu pentru culori stralucitoare care garanteaza o conservare mai lunga dupa taiere, bobocii putand fi accesorizati la buchete incantatoare. Ingrasamantul organo-mineral Viano Rose imbogateste continutul de humus din sol si imbunatateste structura solului si micro-nutrientii. Puteti folosi de asemenea Afterplant Roses - tratament nutritiv pentru trandafiri cu ciuperci micorizante Rootgrow. Este un tratament usor de utilizat, ofera o crestere rapida si imbunatatita a radacinilor. Totodata, creste toleranta la seceta, permite o preluare mai eficienta a substantelor nutritive, permite o asimilare crescuta a cantitatii de apa din substrat, reduce mortalitatea plantelor, in special a speciilor dificil de transplantat, si ajuta la prevenirea problemelor in momentul transplantarii.

 

   

Sursa foto: The English Garden

 

Inainte de plantare, inmuiati radacinile trandafirului intr-o galeata de apa timp de 20-30 minute. De asemenea, verificati radacinile si indepartati-le pe cele deteriorate sau infestate cu boli. Asezati cu grija in gaura pregatita radacinile si acoperiti cu grija radacinile cu pamant amestecat cu mranita sau fertilizatori. In cazul in care tulpinile au noduri sau grefe de altoire cicatrizate, aveti grija ca acestea sa fie acoperite cu peste 5-7 cm de pamant. Presati usor pamantul, pentru a impiedica formarea buzunarelor de aer.

 

Spor la gradinarit! :)